ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΑΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK



Βρέθηκα για καφέ με παρέα γνωστών και μη.
Στην κουβέντα πάνω άρχισε ένας να μας λέει για τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, πως ο Χριστός είχε σύζυγο την Μαρία την Μαγδαληνή και πως η Εκκλησία με την Α΄ Οικουμενική πέταξε όλα τα ευαγγέλια που έλεγαν την αλήθεια και προώθησε τα τέσσερα που ξέρουμε. Ο τύπος ανήκε σε μια θεοσοφική ομάδα που ανακατεύει τον Χριστό με τον Πυθαγόρα και τον Κρίσνα και υπόσχεται θέαση της προηγούμενης ζωής... Άρχισα να του εξηγώ πως τα ευαγγέλια που λέει είναι ψευδεπίγραφα, πως γράφτηκαν πολύ αργότερα, τον 3ο και τον 4ο αιώνα μ.Χ. από γνωστικούς για την διάδοση των ιδεών τους, πως ξέρουμε ότι για τον ιστορικό Ιησού δεν έχουν ιδέα, μιας και αγνοούν ακόμη και την τοπογραφία του ιστορικού Ισραήλ, τα έθιμα της εποχής και τις ιστορικές συνθήκες της ζωής του, είναι δηλαδή ανιστόρητα και αγεωγράφητα. Εξάλλου, κανείς δεν παραπέμπει σ' αυτά, ούτε καν οι αιρετικοί του 2ου αιώνα όπως ο Μαρκίων.
-"Ποιος τα λέει αυτά; Oι παπάδες;"
-"Ποιοι παπάδες ρε άσχετε;" του απάντησα, "αυτά τα λένε οι Γερμανοί θεολόγοι, ο Χάρνακ, ο Στράους που είναι μάλιστα αρνητές... και ο Γάλλος Ερνέστος Ρενάν"!
Ο συνομιλητής μου με κοίταζε με απορία. Φαίνεται πως είχα ραγίσει το στέρεο οικοδόμημα της διδαχής του παντελώς αγράμματου δασκάλου του. Και ενώ ετοιμαζόμουν να κάνω μπάσιμο με ιεραποστολική φόρα, πετάει την εξής κουβέντα:
-"Εγώ τόσα χρόνια, στο μάθημα των θρησκευτικών και στην εκκλησία που ήμουν, πρώτη φορά ακούω τέτοια που μου λες"...
Κάπου εκεί τα πήρα στο κρανίο εντελώς και έχασα κάθε ψυχραιμία... Κακό για την αστική μου παιδεία!
Εμ, έτσι είναι. Αφού οι θεολόγοι, το παπαδαριό και το εντελώς χαζό και καταθλιπτικό χριστεπώνυμο πλήρωμα που πάει στην Εκκλησία για να πάρει αντίδωρο και να την καταβρεί με τα βιώματά του, είναι απόντες από κάθε δημόσιο ή προσωπικό διάλογο και κάθονται για να τα λένε μονάχα μεταξύ τους, ενώ ο λόγος των περισσοτέρων άπτεται των εμπειριών γερόντων και εφάπτεται των μπουρδολογιών προφητειών του γέροντά τους παραψυχολογίζοντας ασύστολα, για να 'ναι "βιωματικός". Το κακό δε με την παϊσιάδα έχει παραγίνει. Βιώματα, μπουρδοπροφητείες και συναισθηματική άνεση προσφέρουν κι άλλοι και μάλιστα πιο άμεσα. Κρισναμούρτηδες, Γιαχωβάδες, Πεντηκοστιανοί, χρυσαυγήτες, δωδεκαθεϊστές, χλαμυδόπληκτοι και λογιών λογιών έξυπνοι ηλίθιοι... "Θα την πάρουμε την Πόλη, για να σφίξουνε οι κώλοι", που λέει και ο Τζίμης Πανούσης... Διότι αν είσαι Έλληνας και Ορθόδοξος, τελείωσες, καθάρισες, είσαι άγιος, σωσμένος, αρχηγός, και ... τρία αυγά Τουρκίας!
Περιμένω να δω πότε θα βγούμε από το καβούκι μας ως Εκκλησία και θα συζητήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, βάζοντας στοπ στην διαρκή εκκλησιαστική και λειτουργική μας κατάθλιψη, σταματώντας επιτέλους την κατηχητική μας εμμηνόπαυση...

(Περιδιαβαίνοντας το facebook)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τιμώντας μιαν άξια διευθύντρια διεύθυνσης εκπαίδευσης, τη Χριστίνα - Χρυσάνθη Βαμβούρη

Μνήμη οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

Ο ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ, Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ 1821.