Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ, Η ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο "ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ"

Την προηγούμενη Κυριακή στους ναούς διαβάστηκε η γνωστή παραβολή.
Συχνότατα, ασκείται έντονο μπούλιγκ ιεροκηρυκτικό, στο βασανισμένο ακροατήριο από ιεροκήρυκες της λογοδιάρροιας
(ο ναός που εκκλησιάζομαι αποτελεί εξαίρεση στον άσχημο κανόνα - εξηγούμαι- γι' αυτό και κόλλησα στους Αγίους Αναργύρους Δράμας, κάνοντας τον ψάλτη).
Συχνότατα, ένας αέρας αριστεροφροσύνης με φρεσκάδα θεολογικού λόγου, μπαίνει στη ζωή μας, και ομολογώ, εγώ ο αντιαριστερός (μετά την εμπειρία του α' εξαμήνου του 2015), ότι ανασαίνω καλύτερα χάρη στον αριστερόστροφο κοινωνιοκεντρικό θεολογικό λόγο. Ζητούμε το εύστοχο παράδειγμα που να ερμηνεύει και να ερμηνεύεται μέσα από το ευαγγέλιο.
Ταυτόχρονα η χύδην αριστεροφροσύνη θυμίζει την χύδην εκκλησιαστικότητα... Πολλοί οι παπάδες κι οι ιεροκήρυκες, πολλές και οι ηθικολογικές μπαρούφες. Πολλοί οι αριστεροί, πολλές και οι αριστερές μπαρούφες που πετούν. Ένας δήθεν εκκλησιαστικός λόγος, παραλληλίζεται με τον κομμουνιστικό λόγο του μηδενισμού που δίνει πέπλο στοργής στην ιδιοτέλεια και την χυδαία οχλοκρατούμενη μάζα που αναζητά αφενός καθοδήγηση και αφετέρου ευκαιρία να υψώσει τη γροθιά της σε διαδήλωση στην Αμερικανική Πρεσβεία, ή στη Βουλή, ή στο Μαξίμου...
Συνάμα και οι δυο βασίζονται στα τσιτάτα, ευαγγελικά ή μαρξιστικά και στις συνταγές ευζωίας που επαγγέλλονται οι ηθικοπολιτικοί τσελεμεντέδες τους.
Πού κολλά ο καλός Σαμαρείτης όμως;
Θυμήθηκα κάτι θεολογικοαριστερά τσιτάτα εναντίον του σατανικού νεοφιλελεύθερου θατσερισμού και χαμογέλασα. Και κοινοποιώ αυτό μου το χαμόγελο...
Λέει λοιπόν ο αριστερός θεολόγος: Η (κακή) Θάτσερ, είπε ότι "δεν υπάρχει κοινωνία αλλά άτομα".
Πάω λοιπόν και διαβάζω το τι ακριβώς είπε η αγαπημένη μου πολιτικός, η παπαδοκόρη (παπαδογιός κι εγώ - τα παπαδοπαίδια αγαπιόμαστε πάντα βλέπετε):
«Πολλοί άνθρωποι, τείνουν να ρίχνουν τα προβλήματά τους στην κοινωνία. Κι όπως ξέρετε δεν υπάρχει αυτό που λέγεται κοινωνία. Υπάρχουν τα άτομα, άνδρες και γυναίκες, και υπάρχουν οι οικογένειες. Και δεν υπάρχει κράτος που μπορεί να κάνει κάτι χωρίς τη συμβολή των ανθρώπων, και οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Είναι καθήκον μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας και μετά να φροντίσουμε τον γείτονά μας. Οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους τα δικαιώματα χωρίς τις υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει αυτό που λέγεται δικαίωμα, εκτός αν κάποιος πρώτα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του…».


Και έρχομαι στον Καλό Σαμαρείτη... Είπε πάλι η Θάτσερ: "Κανείς δεν θα θυμόταν τον Καλό Σαμαρείτη για τον καλό σκοπό του εάν δεν είχε και χρήματα".
Μου το θύμισε ο παπάς της εκκλησίας μας, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του στο κήρυγμα είπε ότι " ο καλός Σαμαρείτης έβαλε τις γνώσεις που είχε για να φροντίσει έναν αναγκεμένο συνάνθρωπο και τα δικά του χρήματα για να τον φροντίσουν σε ένα πανδοχείο... εκτός από τον ανθρωπισμό του"...
Γνώσεις και περιουσία λοιπόν... Και συνάμα ατομική ευθύνη, που σηκώνει ψηλά την κοινωνική ευθύνη...
Μάργκαρετ Θάτσερ, σου κάναμε ωραίο μνημόσυνο... Να είσαι αναπαυμένη!


Όσο για την παρηκμασμένη σήμερα Μεγάλη Βρετανία του μπρέξιτ, βρίσκεται εν αναμονή μιας νέας Θάτσερ...
Υ. Γ. Οι φίλοι μου του ΣΥΡΙΖΑ, βαράτε ελεύθερα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τιμώντας μιαν άξια διευθύντρια διεύθυνσης εκπαίδευσης, τη Χριστίνα - Χρυσάνθη Βαμβούρη

Μνήμη οσίου Παϊσίου Αγιορείτου