ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ.

Ένα θλιβερό οδοιπορικό μιας ατυχούς τουριστικής επισκέψεως

Εξηγούμαι... Στη Θεσσαλονίκη σπούδασα και κατόπιν ήμουν κάτοικός της για άλλα 10 χρόνια. Εν συνόλω 14 χρόνια (1988-2002). Την λάτρεψα. Συνεχίζω να την αγαπώ, μιας και, πέραν των αναμνήσεων, πολλοί καλοί μου φίλοι, παλιόφιλοι, παραμένουν σε αυτήν και αποτελούν αφορμές να ταξιδέψω...

Ως οικογενειάρχης, με δυο παιδιά 15 και 12 ετών, ύστερα από την 9ετία μου στην Κω, αποφάσισα να πάω, να δω έναν από τους φίλους μου, επισκεπτόμενος νωρίτερα, για χάρη των παιδιών μου, μερικά σημαντικά ταυτοτικά μνημεία και μουσεία της "αγαπημένης" πόλης. Βάλαμε λοιπόν στο πρόγραμμα πρωινό ταξίδι, επίσκεψη από το Επταπύργιο, προς Λευκό Πύργο, κατόπιν τα δυο κεντρικά μουσεία (Βυζαντινό - Αρχαιολογικό) και τέλος Άγιο Δημήτριο και Κρύπτη. Στόχος μας κατά τις 14.00 να είμαστε στο σπίτι του εκλεκτού μας φίλου, στις Συκιές.
 
Περάσαμε από τα Κάστρα. Βγάλαμε φωτογραφίες από τον Πύργο Τριγωνίου και από τα εντυπωσιακά ύψη της Άνω Πόλης κατηφορίσαμε μέσω Αγίου Παύλου προς τη θάλασσα, ανάμεσα από τα Κάστρα και τα παλιά Νοσοκομεία (Άγιος Δημήτριος - Κεντρικό), μέσα από τα παλιά Νεκροταφεία (Ευαγγελίστρια - Εβραϊκό και Αρμένικο), κατηφορίσαμε έχοντας αριστερά μας την Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, διασχίσαμε την Εγνατία και επί της Εθνικής Αμύνης, μπροστά από το Χριστιανικό Ίδρυμα "Φάρος - Απόστολος Παύλος" βρήκαμε πάρκιγκ. Δεν γνώριζα πώς δουλεύουν τα παρκόμετρα και ρώτησα τον περιπτερά. Έκανα ό,τι μου είπε. Του έδωσα κωδικό περιοχής 17644, τον αριθμό κυκλοφορίας μου ΡΜΝ4909 και του λέω για 2 ώρες. Μου κόβει μια απόδειξη 3,4€ και μου λέει ότι δεν χρειάζεται να την αναρτήσω στο παρμπρίζ όπως γινόταν παλιά, αλλά ας την πάρω μαζί μου διότι το σύστημα είναι ενημερωμένο δια της τηλεματικής….

Θαυμάζω το νέο σύστημα και ξεκινώ στις 10.48 για το Λευκό Πύργο, έχοντας τη σιγουριά του πάρκιγκ ως τις 12.48. Είμαι Δραμινός μεν, αλλά και 14 χρόνια Σαλονικιός… Τα τελευταία 9 χρόνια, Κώος… Η αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη επί Μπουτάρη εκσυγχρονίστηκε, σκέφτηκα.  Περήφανος, που ήρθα από την άλλη άκρη της νησιωτικής Ελλάδας, ξεκινώ με τα κορίτσια μου, για το Λευκό Πύργο.

Η ξενάγηση τελείωσε και περίπου στις 12.00 πηγαίνουμε στο αυτοκίνητό μας. Αιφνιδιάζομαι. Στο παρμπρίζ βλέπω ροζ χαρτί δημοτικής αστυνομίας. Μ’ έχουν γράψει για Ρ69 δηλαδή για παραβίαση ωραρίου ελεγχόμενης στάθμευσης.  Παίρνω την κλήση, πάω στον περιπτερά και τον ρωτώ σχετικά… Αυτός γελάει και μου λέει ότι έκανε λάθος ο ελεγκτής δημοτικός αστυνόμος και να πάρω τηλέφωνο στη Δημοτική Αστυνομία. Τηλεφωνώ αμέσως… Ο τηλεφωνητής με ακούει αλλά δεν δείχνει την παραμικρή κατανόηση. Με ρωτάει κάτι ανοησίες του στυλ «Το ΡΜΝ, το γράψατε με λατινικούς ή με ελληνικούς χαρακτήρες; Κάνατε λάθος, έπρεπε να το γράψετε με λατινικούς» και κάτι ανάλογες ανοησίες. Του εξηγώ τον τομέα και του λέω ότι το παρκόμετρο δεν το ελέγχει ο αυτοκινητιστής αλλά ο περιπτεράς. Δείχνει να μην καταλαβαίνει το δίκιο μου και με ειρωνεύεται υπερασπιζόμενος την υπηρεσία του και τον συνάδελφό του. Αρχίζω και φορτώνω και μιλώ έντονα. Διαπιστώνω ότι προσπαθεί να με καταλάβει. Του ξαναλέω: «έχω έρθει από την άλλη άκρη της Ελλάδας, πληρώνω κανονικά παρκόμετρο, ο συνάδελφός σας μου κόβει κλήση από δικό του λάθος ή από λάθος του μηχανήματός του, ή από λάθος του τηλεματικού σας συστήματος, ο χρόνος μου στην πόλη σας είναι περιορισμένος, δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις καν διαδικτυακά το αν σου λέω αλήθεια ή όχι, πες σε παρακαλώ, τι ρόλο παίζεις και είσαι τηλεφωνητής; Δώσε μου τον προϊστάμενό σου και το όνομά σου για να σε καταγγείλω και να καταγγείλω και όλο το σύστημά σας».
Δεν τον εξύβρισα. Θα μπορούσα. Ο τύπος κατάλαβε ότι δεν παίζω. Σάστισε λιγάκι. Μου λέει: «Ονομάζομαι Ι….... Β……..., ο προϊστάμενός μου είναι σε σύσκεψη και δεν είμαι σε θέση να λύσω το πρόβλημά σας, αν δεν έρθετε αυτοπροσώπως εσείς στη Δημοτική Αστυνομία»…. Επαναλαμβάνω: «Πρέπει να ντρέπεσαι προσωπικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις εμένα υπηρεσιακά χωρίς να με ξέρεις! Δεν ξέρω τι ρόλο παίζει ένας άνθρωπος στο τηλεφωνικό κέντρο μιας υπηρεσίας όπου δεν είναι σε θέση να καταλάβει το παράπονο του συμπολίτη του. Και τώρα, εμένα από την Κω, με υποχρεώνεις να έρθω στη Δημοτική Αστυνομία για να χάσω, ένας Θεός ξέρει πόσες ώρες από την επίσκεψή μου στην πόλη που εργάζεσαι».
 Î ÏÎ¿ÏŠÏƒÏ„αμένη Δήμου Θεσσαλονίκης: ''Νόμιμο το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση στον 12χρονο''
Κλείνω το τηλέφωνο. Βλέπω την κλήση για να δω τη διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας. Καταλαβαίνω ότι είναι στο νέο Δημαρχείο. Ένα Δημαρχείο που είναι εντελώς καινούργιο στα μάτια μου διότι επί των ημερών μου το δημαρχείο ήταν ακόμη στη Βενιζέλου.
Πάω… Κάνω μισή ώρα για να παρκάρω κάπου παράνομα. Μπήκα από δυο εισόδους για να βρω τη δημοτική αστυνομία. Μια κυρία σ’ ένα γκισέ, με προτρέπει να μην καταθέσω ένσταση, διότι είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά να μιλήσω με τον προϊστάμενό τους. Ο νεαρός προϊστάμενος, κάνει τον έλεγχο που δεν ήταν σε θέση να κάνει ο υπάλληλος του τηλεφώνου. Και μου λέει: «Ο δημοτικός αστυνόμος με το μηχάνημά του κατέγραψε ότι τον χρόνο παραβίασε το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΡΜΒ4909. Μάλλον θα έχετε κάποια βίδα στην πινακίδα σας και έτσι κατεγράφη το ΡΜΝ ως ΡΜΒ». Του απαντώ: «Είναι ντροπή κύριε… Καμμία βίδα. Στην κλήση που μου έκοψε γράφει ΡΜΝ… Και πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει και να ελέγχετε τι γράφετε και τι αποτυπώνει το μηχάνημά σας και το σύστημά σας». Μου ανταπαντά: «Ντροπή;;; Σας παρακαλώ!»…

Δεν του είπα τίποτε, κρατώντας την υπόλοιπη οργή μου μέσα μου! Παίρνω την φωτοτυπία που μου δίνει με την κλήση και το σημείωμά του επί της κλήσης με το όνομά του και τη σφραγίδα του (Α…...... Μ…... ΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΒΑΘΜΟΣ Β)… "Λάθος σκανάρισμα" γράφει η φωτοτυπία, και ελπίζω η περιπέτειά μου να έχει τελειώσει εδώ!

Τρέχω προς το αυτοκίνητό μου, όπου με περίμενε η οικογένειά μου. Η ώρα ήταν περασμένες 12.45. Η διάθεση ελάχιστη. Για επίσκεψη σε μουσεία, ούτε λόγος! Συνέχισα προς τον Άγιο Δημήτριο… Ωωωωωω όνειδος…
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημήτριος Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Δημήτριος είναι το πλέον παγκόσμιο μνημείο ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, μαζί με τις δυο Επιστολές του Απόστολου Παύλου «Προς Θεσσαλονικείς». Τι αμφιβάλλετε; Αφήστε κατά μέρος την αντιθρησκευτική σας προκατάληψη και ρωτήστε και κανέναν μορφωμένο γνωστό σας που εγκαταβιώνει στην αλλοδαπή και κατόπιν ανοίξτε τα μάτια σας.

Έχετε δοκιμάσει να παρκάρετε κάπου εκεί κοντά; Πουθενά θέση… Μιλάμε για μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς… Που κάθε τουρίστας-πολίτης του κόσμου θα ήθελε να επισκεφθεί.
Γύρω γύρω τα πάντα ήταν διπλοπαρκαρισμένα.  Μα και πάρκιγκ να βρεις, πάλι παράνομος θα είσαι διότι επί της Κασσάνδρου και της Αγίου Δημητρίου καθώς και της καθέτου οδού, ενώπιον της Αίγλης, παρκάρουν νόμιμα μόνον οι ντόπιοι κάτοικοι… Ξανά, βρίσκω παρκάρισμα προς την άνω Πόλη, κοντά στο Τσινάρι (!!!!!). Κατηφορίζω με τα πόδια, οικογενειακώς σκεπτόμενος πώς θα επιστρέψω ανηφορίζοντας τόσο ψηλά.
 Î™ÎµÏÏŒÏ‚ Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης
Επισκεφθήκαμε τον Αη-Δημήτρη και την Κρύπτη… Μια γλυκιά γαλήνη εξέπεμπε τούτος ο ναός… Οι κόρες μου ενθουσιάστηκαν, ενώ η σύζυγός μου συγκινήθηκε μπροστά στη λάρνακα με το σκήνωμα του Αγίου… Όλα πανέμορφα μέσα εδώ! Το άσχημο τελειώνει μόλις περνάς την είσοδο του ναού. Όμως μέχρι να έρθεις εδώ, τούτη η βρωμόπολη σου βάζει άπειρα εμπόδια…

Κρίμα… Η Θεσσαλονίκη του Μπουτάρη είναι πολύ πολύ χειρότερη της πόλης που άφησα το 2002. Παρακμή…

Ασυναίσθητα, συνέκρινα τον τρόπο που χειρίζονται οι Κώοι το τουριστικό προϊόν σε σχέση με τους σύγχρονους Θεσσαλονικείς… Συγκρίνω μάλλον τη μέρα με τη νύχτα.  Οι Θεσσαλονικείς είναι και άσχετοι και φτωχοί… Και είπαμε: ο φτωχός στην καρδιά, είναι φτωχός στο μυαλό, φτωχός στην τσέπη και πάμπτωχος στην άνω γωνία του ισοσκελούς των ποδιών του (κατά τα λοιπά, καυχιούνται οι Θεσσαλονικείς με ηλίθιες παρόλες περί «Ερωτικής Πόλης»)…

Σκεφθείτε το καλά πριν επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη του Μπουτάρη παιδιά… Σκεφθείτε τις πιθανές ταλαιπωρίες σας. 

Αντιθέτως... Επισκεφθείτε άνετα την Κω και τη Ρόδο. Εκεί θα έχετε αξία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τιμώντας μιαν άξια διευθύντρια διεύθυνσης εκπαίδευσης, τη Χριστίνα - Χρυσάνθη Βαμβούρη

Για τον Παύλο όλης της οικουμένης

Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ, Η ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο "ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ"